10 стъпки корейска рутина за грижа за лицето​

Стъпка 1: Премахване на грим

Важно е да премахнете всички следи от грим, защото съставките в грима могат да бъдат възпалителни и да задържат мръсотия и масло в кожата. 

Можете да използвате кърпичка за почистване на грим, но НЕ само. Помислете за кърпичките като за първа стъпка за премахване на продуктите за грим, но все пак се нуждаете от почистване и изплакване, за да премахнете всичко.

Стъпка  2: Почистваща пяна/гел

Обикновено се използва пяна за почистване, но в дните, в които носите по-тежък грим е препоръчително да спазите известната корейска практика „двойно почистване“. Това означава първо да почистите лицето си с почистващо масло и след това да направите второ измиване с почистваща пяна/гел. Тази комбинация върши по-добра работа за почистването на порите и премахването на остатъците от грим, отколкото просто използването само на почистваща пяна.

Стъпка 3: Ексфолиране

Тази стъпка не се прави всеки ден, но няколко пъти седмично (2-3 пъти седмично) е препоръчително да използвате ексфолиатор, за да премахнете внимателно мъртвите кожни клетки и да останете със сияйна, гладка кожа. Това може да бъде под формата на скраб от черна захар или измиване с гликолова киселина или алфа хидроксилни киселини. Препоръчително е да не се използва прекомерно за хора с чувствителна кожа. Прекомерното им използване може да причини зачервяване.

Стъпка 4: Тонер/ Тоник

Причината, поради която тонерът е разработен е че много почистващи препарати са алкални по природа и могат да повишат pH на кожата ви. Тонерът помага, като възстановява естественото рН на кожата ви, премахва следите от масло, помага за стесняване на порите и подготвя кожата, за да абсорбира по-добре есенцията от следващите стъпки. В днешно време повечето почистващи препарати вече не променят pH на кожата ви, но използването на тонери като допълнителна стъпка за премахване на грим, замърсявания или други замърсявания останали по кожата след почистване е препоръчително. Много тонери вече имат смесени допълнителни съставки, които допълнително помагат за хидратирането и омекотяването на кожата. 

Стъпка 5: Есенция

Есенцията е  най-лекият и най-малко концентриран (мислете повече като от спектъра на продукт, като тонер), а ампулите са най-дебели и концентрирани. Есенцията се използва след тоника и преди серума. Целта им е първоначална хидратация на кожата.

Стъпка 6: Серум

Серумът е предназначен да стимулира регенеративни процеси и помага за недостатъците на кожата, за да усъвършенства кожата. Серумът е по-концентриран от есенцията. 

Имате ли нужда от есенция или серум?

Това зависи от вашия тип кожа. Ако сте със суха кожа- да. Защото се нуждаете от допълнителна хидратация, можете да експериментирате с няколко от тази категория продукти. Ако имате мазна кожа, тогава можете да пропуснете тази стъпка и да изберете по-слабо концентрираната стъпка, а именно есенцията и след това да преминете към следващата стъпка.

Стъпка 7: Шийт маска/ Лист маска

Ако есенцията и серума са сърцето на корейската рутина, то маската е душата. Лошата новина: не се използва всеки ден. Честотата на използване зависи от самата маска. Съществуват маски, създадени за ежедневна употреба, които са по-слабо концентрирано, но има и маски, които се използват 1-3 пъти седмично.

Всички шийт маски помагат за дълбокото хидратиране на кожата и предразполагат кожата  да абсорбира по-добре хранителните вещества. Всяка маска притежава различни ползи и избора на маска зависи от кожата и резултатите, които търсите.

Предимството на листовите маски е допълнителния хидрационен слой, засилен от факта, че маската осигурява запушване. Освен това 20 минути маскиране с листовите маски са идеалното време за релакс, за да гледате телевизия или да слушате музика и просто да се отпуснете!

Стъпка 8: Грижа за очите

Това е най-деликатната част от лицето, там кожата е най-тънка, тъй като няма мастни жлези, които да произвеждат естествени масла, така че е важно тази зона да се поддържа хидратирана и защитена през целия ден. 

Стъпка 9: Крем

Хидратацията е ключът към сияйната кожа. Крема е последната и една от най-важните стъпки, за да бъде кожата ви хидратирана. С годините, естественото съдържание на вода намалява и затова кожата губи младежкия си вид. Кожата се нуждае от хидратация, за да запази младежкия си и сияен вид.

Стъпка 10: Слънцезащитен крем

Нанасянето на слънцезащитни продукти не трябва да бъде само за летните ваканции. 

В Корея още на крехка възраст, децата се учат на различни техники за красота. Например, един тийнейджър в Корея знае какво и как да ползва за ексфолиране и хидратиране и задължително използва SPF, когато излиза навън. Да, дори момчетата. Ежедневната защита на кожата от ултравиолетовите лъчи ще избегне развитието на тъмни петна, бръчки и фини линии.

Кои стъпки можем да пропуснем в ежедневната грижа за лице и кои са задължителни?

Задължителни:

 • Стъпка 1: Премахване на грим
 • Стъпка 2: Почистваща пяна/гел
 • Стъпка 4: Тонер/ Тоник
 • Стъпка 9: Крем
 • Стъпка 10: Слънцезащитен крем

Препоръчителни 1-3 пъти седмично:

 • Стъпка 3: Ексфолиране
 • Стъпка 5: Есенция
 • Стъпка 6: Серум
 • Стъпка 7: Sheet mask/ шийт маска/ лист маска
 • Стъпка 8: Грижа за очите

Отново ще спомена, че всичко зависи от типа кожа и резултатите, които искаме.
Ако сте със суха кожа се препоръчва задължително използване на есенция и/или серум. 
Ако имате мазна кожа, тогава можете да пропуснете серума и да изберете по-слабо концентрираната стъпка, а именно есенцията или да пропуснете и двете стъпки.

Сутрин или вечер?

За отговора на този въпрос е нужна допълнителна консултация с инструкциите на всеки продукт! 

Сутрин и вечер при задължителната корейска рутина:

 • Стъпка 1: Премахване на грим
 • Стъпка 2: Почистваща пяна/гел
 • Стъпка 4: Тонер/ Тоник
 • Стъпка 9: Крем

Само сутрин добавяме “Стъпка 10 Слънцезащитен крем” към стъпките описани по-горе.

1 мнение относно “10 стъпки корейска рутина за грижа за лицето​”

Напиши коментар